Dżem z borówki amerykańskiej, podobnie zresztą jak konfitura, cieszy się ogromną popularnością. Oba te produkty są chętnie kupowane, a niektóre gospodynie decydują się również wykonać je samodzielnie. Wiesz, czym różni się dżem od konfitury? Dlaczego produkty z borówką amerykańską cieszą się tak dużą popularnością? Wyjaśniamy!
Konfitura kontra dżem z borówki amerykańskiej
Czy wiesz, czym różni się dżem od konfitury? Odróżnia je od siebie przede wszystkim wykorzystana do ich zrobienia ilość owoców, a także cukru. To istotne, gdyż będąc nieświadomym, możesz pomylić te produkty i kupić coś, czego wcale nie chcesz mieć.
Konfiturę uzyskuje się przez gotowanie całych albo pokrojonych owoców. Ważne jest, żeby były one wysokiej jakości, najlepiej ekologiczne. Nie mogą być one w żaden sposób uszkodzone, obite czy niedojrzałe. Zaleca się, żeby więcej niż połowa to były bardzo słodkie owoce. Jako konserwantu używa się wyłącznie cukru. Przygotowanie konfitur trwa zazwyczaj dość długo, a ich produkcja podzielona jest na etapy. W pierwszej kolejności jest to gotowanie syropu, a dopiero później dodaje się owoce. Przygotowanie konfitur kończy się w momencie, gdy owoce zaczynają zajmować cały syrop.
Z kolei dżem ma o wiele mniejszą zawartość owoców niż konfitura. Dodaje się do niego znacznie więcej cukru. Często podczas produkcji dżemu stosuje się również środki zagęszczające, takie jak żelatyna albo agar. Ogromna ilość cukru, a także innych, dodatkowych składników sprawia, że dżem jest produktem niższej jakości niż konfitura. Chociaż w smaku oba te produkty są porównywalne, to jednak niewątpliwie warto wybrać konfiturę, która jest po prostu zdrowsza.
Zastosowanie konfitury i dżemu z borówki amerykańskiej
Dżem i konfiturę z borówki amerykańskiej można stosować zamiennie. Produkty te mają wiele zastosowań w kuchni. Mogą być używane do dań przygotowywanych na słodko – w tym wszelkich deserów i wypieków. Dobrze komponować będą się również z mięsami i dojrzewającymi serami.
Chociaż produkty te mają praktycznie identyczne zastosowanie, to warto wybierać dla siebie i swoich najbliższych tę lepszą opcję, czyli konfitury. To często produkty w pełni naturalne, pozbawione zbędnych dodatków i wzmacniaczy smaku. Dzięki temu, że nie mają w sobie żelatyny, nadadzą się idealnie również dla wegan i wegetarian. Ich kolejnym atutem jest niepowtarzalny smak.
Jak widzisz, zarówno konfitura, jak i dżem z borówki amerykańskiej to produkty godne polecenia. Mają wspaniały, głęboki smak, zwykle nie są jednak zbyt słodkie. Sprawia to, że wspaniale komponują się z wieloma daniami. Chociaż przetwory te są do siebie bardzo podobne, to lepiej wybierać konfitury. Jest to spowodowane ich lepszym składem, to znaczy mniejszą zawartością cukru, brakiem sztucznych dodatków, jak również lepszej jakości owocami, które wykorzystano do ich produkcji. Konfitury z borówki amerykańskiej kupisz w naszym sklepie. To produkty wysokiej jakości, które z pewnością Ci zasmakują!