Konfitura z borówki amerykańskiej – jak ją podawać i dlaczego warto ją jeść?

Konfitura z borówki amerykańskiej cieszy się dużą popularnością. Jest ona powszechnie wykorzystywana w kuchni – zarówno jako dodatek do słodkich dań, jak i do potraw mięsnych czy serów. Dzięki swojemu uniwersalnemu i przepysznemu smakowi idealnie komponuje się z wieloma daniami, nadając im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku! Dowiedz się, jakie właściwości ma borówka amerykańska i dlaczego warto ją spożywać, a także, do czego możesz wykorzystać konfiturę z niej przygotowaną!

Borówka amerykańska i jej właściwości

Owoce borówki amerykańskiej stanowią rewelacyjne źródło takich witamin, jak C, A, B1, B2 czy PP. Ponadto są one uznawane za bardzo dobre źródło żelaza, wapnia i fosforu. Mają także niski indeks glikemiczny, przez co śmiało można je spożywać przy dietach niskocukrowych. Borówki amerykańskie mają również dużo kwasu galowego, przyczyniającego się do zahamowania rozwoju niektórych nowotworów – szczególnie wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Poza tym mają w sobie sporo kwasu foliowego. Chroni on nie tylko przed nowotworami macicy, ale jest także bardzo ważny dla rozwijającego się układu nerwowego u noworodków, jak i dla dzieci rozwijających się w brzuchu mamy. Z tego powodu borówki amerykańskie polecane są dla kobiet w ciąży. Mają one również działanie antyoksydacyjne, przez co spowalniają starzenie się organizmu.

Borówki amerykańskie warto spożywać nie tylko latem, kiedy to rosną na krzakach. Warto je również mrozić i przez cały rok dodawać do ulubionych potraw, a także spożywać przygotowane z nimi przetwory, takie jak konfitury, dżemy lub soki. To nie tylko smaczna przekąska lub dodatek do dań, ale też zapewnienie sobie ważnych składników odżywczych w diecie.

Do czego wykorzystać konfiturę z borówki amerykańskiej?

Konfitury wykonane z borówek amerykańskich mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim mogą być one dodawane do wszelkich dań na słodko. Sprawdzą się jako smarowidło na kanapki, nadzienie do naleśników, słodki dodatek do ulubionej owsianki czy gofrów. Śmiało można używać ich do wszelkich wyrobów cukierniczych. Odnajdą się w skomplikowanych masach na profesjonalnych torach, jak i w zwykłych ciastach upieczonych w pośpiechu w domowym zaciszu. Konfiturę z borówki amerykańskiej można dodawać również do mięs, szczególnie tych z pieczeniowym sosem. Pasują także do długo dojrzewających serów. Możesz również jeść je samodzielnie. Dzięki ich uniwersalnemu smakowi możesz eksperymentować z nimi w swojej kuchni i dodawać je do najróżniejszych potraw!

Jak widzisz, konfitury z borówki amerykańskiej mają wiele zalet. Po pierwsze, są wspaniałym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, które znakomicie zadziałają na Twój organizm. Poza tym mają przepyszny smak. Idealnie komponują się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi. Zasmakują nie tylko małym łasuchom, ale też dorosłym smakoszom. Szeroki wybór wysokiej jakości konfitur z borówki amerykańskiej znajdziesz w naszym sklepie. Sprawdź, które z nich najlepiej uzupełnią Twoją domową spiżarnię!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl