Nie ulega wątpliwości, że witamina C odgrywa niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu każdego człowieka. Niestety ludzki organizm nie jest w stanie produkować jej samodzielnie i należy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Jakie są najważniejsze właściwości witaminy C? Czytaj dalej, a dowiesz się wszystkiego, co najistotniejsze.
Właściwości witaminy C – jak wpływają na organizm?
Chcąc odkryć wszystkie właściwości witaminy C, musisz wiedzieć, że masz do czynienia z niskocząsteczkowymi związkami organicznymi, rozpadającymi się na skutek działania powietrza oraz światła. W związku z tym obróbka produktów, w których jest zawarta wymaga wzmożonej ostrożności.
Witamina C spełnia szereg istotnych ról w organizmie. Przede wszystkim odpowiada za właściwe funkcjonowanie enzymów, które biorą udział w różnorodnych reakcjach chemicznych. Mowa m.in. o syntezie kolagenu. Jego produkcja to jedna z najważniejszych funkcji kwasu askorbinowego. Co więcej, jest to substancja antyoksydacyjna, zwalczająca wolne rodniki. Te natomiast mają destrukcyjny wpływ, chociażby na strukturę białek. Witamina C pozwala pozbyć się ich nadmiaru.
To oczywiście nie wszystko, ponieważ zwiększa ona przyswajalność żelaza. W związku z tym staje się dużym sprzymierzeńcem dla osób, które cierpią na jego niedobór. Wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie zarówno układu odpornościowego, jak i nerwowego.
Pozostałe prozdrowotne właściwości witaminy C
Jakie jeszcze są właściwości witaminy C? Profilaktyczne zażywanie produktów z jej zawartością pozwala na:
- regulowanie ciśnienia tętniczego,
- obniżenie stężenia glukozy we krwi,
- wspomaganie organizmu przed powstawaniem nowotworów,
- przyspieszenie procesu gojenia się ran,
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- zwalczanie nastrojów depresyjnych,
- likwidację bakterii wywołujących próchnicę zębów,
- poprawę pracy mózgu.
Przyjęło się, że witamina C to panaceum na przeziębienie. Wszelkie badania wskazują, że jedynie zmniejsza ryzyko powstawania infekcji.
Witamina C i jej zapotrzebowanie
Potencjał, jeśli chodzi o właściwości witaminy C, jest ogromny. Należy jednakże zwrócić przy tym uwagę na jej zapotrzebowanie. Jest ono bardzo zróżnicowane i zależy od wielu czynników. Mowa przede wszystkim o płci, wieku oraz stanie fizjologicznym.
Przyjmuje się, iż w przypadku osób dorosłych zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi 1 miligram na każdy kilogram masy ciała. Z kolei u dzieci i niemowląt jest to 2mg/1kg masy ciała. Jeszcze inaczej wygląda sytuacja w przypadku kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią, gdyż wzrasta do 1,5g/1kg względem potrzeb osoby dorosłej.
Zapotrzebowanie na witaminę C zmienia się oczywiście na skutek różnorodnych okoliczności. Jej spożycie powinno być większe po długotrwałym wysiłku fizycznym, u osób żyjących w stresie lub zmagających się cukrzycą, a także u palaczy.
Wpływ niedoboru witaminy C na organizm
Co z niedoborem witaminy C? Bez wątpienia wpływa na niego przewlekły stres, nadmiar cukru w codziennej diecie czy też brak zbilansowanej ilości warzyw i owoców w jadłospisie. Z problemem mogą zmagać się również osoby obciążone nałogiem papierosowym lub alkoholowym. A jakie są natomiast objawy niedoboru? Przede wszystkim mowa o:
- osłabieniu struktury zębów i dziąseł,
- permanentnym zmęczeniu,
- ogólnym obniżeniu odporności organizmu,
- problemach z apetytem,
- zaburzeniu przemian cholesterolu,
- obniżeniu elastyczności skóry i skłonności do powstawania przebarwień.
Bez wątpienia brak odpowiedniej ilości witaminy C w organizmie wpływa niekorzystnie na wiele aspektów życia. Niedostatek kwasu askorbinowego zaobserwować można u osób ze schorzeniami tarczycy, a także zmagających się z chorobami nowotworowymi. Jego niski poziom zauważalny jest także w przypadku stanów patologicznych o podłożu dermatologicznym.
Produkty z witaminą C niezbędne w codziennym żywieniu
Chcesz skorzystać z wielu korzystnych właściwości witaminy C, aby zadbać o kompleksową profilaktykę całego organizmu? Wobec tego warto wdrożyć prawidłową ilość warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia. W ten sposób zaspokoisz dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.
Gdzie go znajdziesz? Przede wszystkim w papryce i pietruszce. Z kolei, jeśli chodzi o owoce, na uwadze warto mieć owoce cytrusowe, czarną porzeczkę czy też borówkę amerykańską.
Chcąc uzupełnić niedobór witaminy C, możesz również sięgnąć po dodatkowe suplementy diety dostępne w każdej aptece. Pamiętaj jednak, że powinny one być zaledwie wsparciem dla prawidłowego żywienia.
Niedobór witaminy C w okresie jesienno-zimowym? Jest na to sposób!
Oczywiście nie do wszystkich owoców lub warzyw zawierających w swoim składzie witaminę C uzyskuje się swobodny dostęp przez cały rok. Nieprzypadkowo spadek odporności następuje zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Jest jednak na to bardzo prosty sposób. Z pomocą przychodzą mrożonki, soki i przetwory.
Zwłaszcza te pierwsze uchodzą za szczególnie pożądane. Dlaczego? Ze względu na to, że zamrażanie produktów przedłuża ich trwałość. A tym samym nie zostają pozbawione witaminy C. Pozostałe warianty również są zalecane. Konfitury można wykorzystać na wiele sposobów np. jako dodatki do ciast lub kanapek. Z kolei soki to gwarancja orzeźwienia, będące jednocześnie solidną dawką zdrowia.
Oczywiście chcąc czerpać pełnymi garściami z korzystnych właściwości witaminy C, należy sięgnąć po jakościowe produkty pozbawionych cukru oraz konserwantów.
Jak zatem widać, witamina C to prawdziwy sprzymierzeniec, który pozwala wzmocnić cały organizm. Kluczem do sukcesu jest oczywiście odpowiednie dawkowanie. W tym celu należy trzymać się prawidłowej diety bogatej w warzywa, owoce czy też zdrowe soki. Możemy Ci w tym pomóc. W jaki sposób? Wystarczy wybrać naturalne wyroby z borówki amerykańskiej. Staną się nieocenionym wsparciem po zakończeniu letniego sezonu na świeże owoce. Dzięki nim będziesz raczyć się ich smakiem bez żadnych ograniczeń, gdy tylko najdzie Cię ochota!