Budowanie odporności w okresie jesienno-zimowym jest szczególnie ważne, by uniknąć późniejszych infekcji. Naturalnie wyciskane soki są prawdziwą bombą witaminową, zawierającą wiele cennych składników odżywczych, antyoksydantów i minerałów. Ich regularne picie wspiera organizm, wspomaga również odchudzanie i kształtowanie się zdrowych nawyków. Na szczególną uwagę zasługuje sok z borówek, któremu dzisiaj przyjrzymy się bliżej. Czytając dalej, poznasz jego cenne właściwości oraz dowiesz się, jak wykonać go w domu, a także gdzie najlepiej kupować gotowy wyrób.
Sok z borówek zamiast słodkich przekąsek
Sok z borówek z pewnością może zastąpić wszelkiego rodzaju słodkie przekąski. Zawiera naturalne cukry występujące w owocach bez zbędnych dodatków czy szkodliwych syropów, jak ma to miejsce w przypadku czekolad i pozostałych słodyczy. Jest też nie tylko niezwykle smaczny, ale i bardzo prosty w przygotowaniu oraz późniejszym przechowywaniu, jeśli zrobisz większy zapas. Sok z borówek ze względu na swoje właściwości jest określany najzdrowszym koktajlem świata.
Jak przygotować sok z borówek na zimę?
Sok z borówek można przygotować o każdej porze roku, również zimą. Do jego przyrządzenia idealnie nadają się zarówno świeże owoce, jak i mrożone. Jest to możliwe dzięki odporności borówek na niskie temperatury - po zamrożeniu nie tracą swoich cennych właściwości.
Jak zrobić sok z całych borówek na zimę? W proponowanym przepisie uwzględniony został proces pasteryzacji, dzięki czemu gotowy sok nadaje się do przechowywania nawet przez kilka miesięcy. To rozwiązanie pozwala mieć domowy sok z borówek zawsze, kiedy najdzie Cię na niego ochota. A przede wszystkim zadbać o odporność oraz dobre samopoczucie całej rodziny, również w okresie zimowym.
Do przygotowania potrzebny jest kilogram borówek, 250 g cukru oraz słoik do wekowania. Borówki w pierwszym kroku należy umyć, przebrać i odsączyć, by następnie zasypać je cukrem, odstawiając na noc do lodówki. Po całej nocy wyparzone słoiki należy wypełnić owocami i mocno zakręcić. Następnie gotować je w garnku zalanym wodą do ¾ objętości przez 10 minut. Jest to niezbędny krok, który umożliwi Ci długie przechowywanie wykonanego soku borówkowego. Po upłynięciu 10 minut należy odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do przestygnięcia. Przechowywać należy je w zacienionym i chłodnym miejscu, ponieważ sok jest bardzo wrażliwy na działanie światła.
Sok z borówek zawsze pod ręką
Jeśli akurat nie posiadasz świeżych ani mrożonych owoców borówek lub możliwości przygotowania domowego soku, a zależy Ci na zdrowej przekąsce, alternatywą mogą być w pełni naturalne bezcukrowe soki borówkowe z naszej oferty.
Do wyboru masz dwa rodzaje soków borówkowych: tłoczony na zimno oraz pasteryzowany. Jeden i drugi w swoim składzie nie zawiera wody i cukru. To, co wyróżnia je na tle innych konkurencyjnych soków to produkcja na bazie, jedynie owoców borówki pochodzących z własnej plantacji. Nie są wytwarzane z koncentratu, dzięki czemu na długo zachowują swoje właściwości i wyjątkowy smak.
Dodatkowo soki te są niskokaloryczne - 100 ml produktu to jedynie 47 kalorii, dzięki czemu mogą być świetnym uzupełnieniem diety. Dodatkowo zawsze można je mieć pod ręką, dzięki niewielkim butelkom mieszczącym do 250 ml świeżego soku borówkowego.